Slik skriver du Instagram captions

Å skrive gode og morsomme captions er, og har aldri vært, lett. Selv om det alltid går en generell rød tråd gjennom captions på Instagram kan det være vanskelig å innrette seg etter de nåværende do’s and don’ts.

Lengde, innhold og emojies er bare noen av de mange avgjørelsene som ligger bak en god caption. Som tidligere nevnt i mange av mine andre innlegg har innholdet i captions blitt om ikke like viktig som selve bildet, så veldig viktig. Brukerne vil ha mer informasjon og mindre fasade. I dette innlegget skal jeg gå gjennom noen gode tips for å skrive gode captions for å gi deg flere likes og følgere på Instagram. 

Hvorfor er egentlig captions så viktig?   

Både som en bedrift eller enkelt bruker er captions er flott mulighet å si noe om innlegget. Her kan du si noe rundt omstendighetene, innholdet eller noe helt annet. Ved å prate til publikum kan du oppfordre til handling. Om det skal være å kommentere, dele like eller sjekke ut profilen din. Som en bedrift vil det være utrolig aktuelt å kunne gi informasjon om produkter, kampanjer eller salg som ikke nødvendigvis er like appellerende i visuell form. Så nå har du kanskje funnet ut hva du ønsker å formidle, men hvor lang bør den egentlig være?

I 2020 var det en økende trend med lengre captions. Dette gjorde at man kunne gi mer utfyllende informasjon til følgerne sine og dermed øke aktiviteten rundt innlegg og profilen i sin helhet. Dette førte til en merkbar boost i engasjement og særlig fra 500-1000 symboler økte det i størst grad. Lange captions ble derfor hyppigere brukt både av bedrifter og vanlige brukere, og trenden ser ikke ut til å avta utover i 2021.

Et stort engasjement rundt profilen din vil ikke bare gi deg en høyere andel likes i forhold til følgere, men også en større sjanse for å bli oppdaget av andre. Desto høyere engasjement og aktivitet det er rundt kontoen og innleggene dine desto større er sjansen for å komme opp på explore-siden og høyre opp på siden til følgerne dine. Lengre captions vil derfor kort fortalt ikke bare gi deg flere likes på bilder, men også øke aktiviteten rundt profilen din.

Ønsker du deg flere kunder? Klikk her

Så du har forstått at det er lange captions som er greia men hva er egentlig langt nok? Det er farlig å gi et estimat, men 70 ord kan være et godt sted å starte for de fleste bedrifter. Dette virker kanskje som veldig mye, men ettersom du lærer deg å utnytte plassen og mengden til å informere følgerne dine vil du snart utfordre lengden. På den andre siden er det likevel viktig at du ikke bare skriver for å skrive. Dette kan bli tungt og rotete og virke mot sin hensikt. 

Du husker kanskje at norsklæreren din på skolen aldri fikk nok av å snakke om å “fange leseren”. Dette er derfor viktig for å sørge for at du ikke mister følgerne dine i starten av innholdet. Et tørt og tungt stoff er kjedelig å lese. Bruk derfor emojis og et dynamisk språk til å lokke følgerne dine ned teksten. Blikkfang er et nøkkelord i denne sammenhengen. Når du har fått leserens oppmerksomhet kan du sakte men sikkert føre leseren ned til ditt CTA (Call To Action). 

Call To Action er et hyppig brukt begrep innen salg på nett. Dersom du ikke allerede er kjent med det er det kort fortalt en kort setning på sluten av en slags tekst som skal oppfordre leser til handling. Dette kan være kjøp, klikk eller noe helt annet, og gjelder Instagram like mye som alt annet. CTA må være kort og konsist, en tydelig oppfordring. Dette kan være å:

Klikke linken i bio
Tagge en venn
Kommenter innlegget
Bruke hashtaggen

Uansett hva du kommer frem til er det viktigste at du aldri lar mengden tekst gå på bekostning av budskapet. Med det mener jeg at dersom du føler en kort tekst vil støtte bedre opp under innlegget bør du definitivt gå den veien. Bare fordi det er en økende trend av lange captions betyr det ikke at du må skrive kjempelangt hver gang. Dette er et typisk prøve å feile tilfelle, men det kan være lurt å utfordre deg selv på lengre captions i ny og ne og se hvordan det slår ut. Merker du et større engasjement på en bestemt type innlegg har du funnet en oppskrift. 

Øvrige tips 

I artikkelen min om hvordan du vokser en stor Instagram profil i 2021 fortalte jeg om hvordan du kan benytte deg av keywords for å lettere bli oppdaget. Denne funksjonen lar deg bruke nøkkelord til å øke eksponeringen til profilen din. Det vil si at du kan søke på nøkkelord og få opp relaterte og aktuelle treff for søkeordet. Per januar 2021 vil du kun få opp direkte ordrette treffe tilknyttet søkeordet. Selv om funksjonaliteten ikke er helt klar i Norge enda vet nå om den, og kan dermed utnytte den fullt og helt når den ruller ut. 

Selv om det er fristende å skrive alt direkte inn i innlegget kan det være nyttig å skrive det et annet sted først. Å lage et utkast i et retteprogram lar deg helgardere seg mot vanlige skrivefeil. Det finnes også en rekke programmer som lar deg planlegge når innleggene dine skal postes og med hvilken caption. På den måten kan du også sikre deg at innleggene postes på riktig tid i døgnet i forhold til følgerne dine. 

Som tidligere nevnt er det alltid gøy med emojis. Dette er allikevel en hårfin linje. For lite kan gjøre teksten tørr og kjedelig men for mye kan gjøre den litt barnslig eller slitsom. En ide kan være å velge ut noen faste som passer sammen. Farger og tema gjør både innlegget med profesjonelt og spennende for leser.

Det var det jeg hadde om captions. Alt i alt er det ingen fast til gode tekster på instagram, men det kan være lurt å følge noen grunnleggende retningslinjer.

Ved å analysere innleggende dine kan du skape deg en forståelse for hvilke innlegg som gjør det bra, og hvorfor. Jeg håper du fikk noe ut av innlegget og at du kan ha noe av det i bakhodet neste gang du skal legge ut et litt lenge innlegg enn vanlig.
Masse lykke til!

Ønsker du deg flere kunder? Klikk her