De siste årene har det blitt stadig vanskeligere å henge med på nye trender og funksjoner (linke til trender) som kommer og går. Særlig Instagram kommer med mange nye funksjoner og ikke alle brukere får tilgang samtidig. Å være på toppen av ballen og ha kontroll på mest mulig rundt dette er helt avgjørende for å lykkes i all konkurranse på Instagram. I dette innlegget skal jeg gi deg noen tips og triks til hvordan du best mulig lykkes med Instagram Live.
Det første du må vite når det kommer til Instagram er hva det er for noe. Jo, Instagram live er en streaming funksjon i samme kategori som story (linke til story) , som lar deg filme direkte sendt til følgerne dine. Det er omtrent som en ensidig facetime mellom deg og alle de som følger deg. Funksjonen finner du som sagt i samme sted som Stories. Den eneste forskjellen er at fremfor å laste opp eller ta/filme en storie, sveiper du til der det står “live”

Når du starter din første livestream møter du en rekke nye funksjoner som minner om de du ser på storyen din. Øverst på skjermen vil du få opp en rosa knapp hvor det står “Live”, slik at du skal være klar over når og hva du streamer. I tillegg til dette vil du også kunne se hvor mange som ser på direktesendingen din samt muligheten til å bytte mellom kameraet ditt foran og bak på telefonene. Til slutt vil du også se avslutt- knappen øverst til høyre. Denne knappen vil avslutte livestreamen din og du bør ikke trykke på denne før du er helt sikker på å fullføre streamen.

Ønsker du deg flere kunder? Klikk her
Nederst på skjermen vil du også få opp noen flere muligheter til å snakke med følgerne dine. Dersom noen av de som ser på sendingen din kommenterer vil du få opp disse i bunnen av skjermen. Etterhvert som det kommer flere og flere kommentarer vil de forsvinne oppover, og du kan derfor holde på en kommentar for å feste den til skjermen for alle som ser på.
Når du er ferdig med livestreamen trykker du som sagt på knappen øverst til høyre. Du vil da få opp et valg om å dele livestreamen på storie slik at de som ikke så den live, kan se den i “reprise” på storyen din. Dersom du ikke ønsker dette kan du også velge å slette den eller lagre den til kamerarullen.
Nå som vi har gått gjennom de grunnleggende er du klar for å starte streamen din. Dette bringer meg også over til mitt neste punkt, nemlig hva man skal streame. Dette er tross alt det viktigste. Her er det på samme måte som med mye annet, om å gjøre å være kreativ.
Det kan være lurt å spørre seg selv hva som gjør deg eller bedriften din spennede, og spill videre på og rundt dette. Videre kan du også gjøre deg opp en mening om dette skal være underholdende, selgende, morsomt, eller informerende. Uansett hva du kommer frem til så har jeg laget en liten liste med noen tips.
Q&As
Dette er en av de letteste og enkleste og mest populære måtene å holde livestreams. Her kan du svare på lette eller tøffe spørsmål fra følgerne dine eller deg selv. Her kan du skape en bedre relasjon til følgerne dine ved å la de vite mer om deg og det du driver med. Ved å annonsere livestreamen i forkant kan du be følgerne dine sende deg spørsmål i DM eller være klare når du skal sende. Dersom det frister mer med egen spørsmål, finnes det en rekke gode lister med spørsmål på nett over slike spørsmål og du kan gjerne stjele noen derfra.
Tutorial
Dersom du selger produkter eller andre tjenester kan det være en god ide og vise en “how to” video. Slik får du promotert produktet ditt samtidig som du viser kunder og følgerne hvordan det brukes, og forklarer hvorfor det er så bra underveis.

Bak kulissene
Her kan du vise frem hvordan noe lages. Enten det er redigering, produksjon, møter eller fabrikker. Det er alltid gøy å se hvordan ting ser ut før de er ferdig.
Events
I disse tider med sosial distansering og hjemmekontor er dette en flott måte å holde eventer og presentasjoner. Dette gjør at store mengder folk kan føle at de er med på events, uten fysisk oppmøte. Her også kan du annonsere livestreamen forkant for å øke publikum under sendingen.
Okei, så du vet nå hvordan du bruker funksjonen, hva du skal si noe om, men hvordan skal du si det? Dette er mitt siste punkt og jeg har her noen kjappe tips til selve streamen.
Det første tipset vil være å planlegge hva du skal gjøre. En livestream uten plan blir ofte litt kaotisk og repetitivt. En liste over ting du skal snakke om eller et skjema du skal gjennom vil gi struktur og flyt i sendingen din, og samtidig gjøre den morsommere å se på. Her kan du også gjøre klart materiell og lignende til streamen. For en profesjonell look kan det være lurt å samsvare dette med resten av siden din for å bygge opp under merkevaren eller teamet ditt.
Tips nummer to er å samarbeide med andre. Å ha noen å snakke eller diskutere med gjør ting spennende og morsom. Dette gir både deg og følgene dine litt nytt innspill i det vanlige.
Tips tre er å ikke selge for mye. Å være åpen og personlig gir slipp på noe av det overfladiske og salgsfremmende ved mange bedrifter på Instagram. Ved å slippe til mer av deg selv gjør at seerne føler seg mer sett og mindre solgt til.
Det var mine tips og triks til å lykkes med livestreamen. Alt i alt er det mange måter å gjennomføre en morsom livestream på, og mye kommer i bunn og grunn an på hvor god fantasi du har. Ikke alle er like kjappe på foten og kan omstille seg til et publikum, men jeg håper du kan lære noe av disse tipsene. Dersom du vil lære mer om tips og triks på Instagram bør du sjekke ut mine kurs på instakoden.no.