Hvordan ta bedre bilder til Instagram

Når Instagram først lanserte på appstore og ble tilgjengelig på våre smarttelefoner var bildekvaliteten svært dårlig. Spol fort frem 10 år og du får telefoner som leverer bilder på høyde med speilrefleks kameraer. Dagens bilder på Instagram er gjerne skarpe og svært godt redigert. I dette innlegget skal jeg lære deg hvordan du tar de beste bilde for skarpe og flotte bilder til din Instagram profil

Utnytt lyset

Hvis du er kjent med grunnleggende prinsipper i fotografering vet du sikkert at lys betyr informasjon. Dersom du ikke har så stor forståelse så skal jeg bryte det ned for deg. Alle bilder er et resultat av lys som treffer sensoren i kameraet. Et bilde med mye lys får mye informasjon og vil derfor blir skarpere uten å miste lysstyrke enn et bilde tatt i dårlige lysforhold. Bilder med lite lys vil ofre kvalitet for å skaffe et lyst nok bilde.

Du har kanskje erfart et bilder ute ofte blir skarpere enn bilder inne. Å ta bilder i godt lys er derfor helt avgjørende for å få skarpe bilder som er lette å redigere. Det kan derfor være lurt å ta bildene dine i nærhet av et vindu, ute eller i et godt belyst rom. På den måten bevarer du både kvalitet, farger og informasjon i bildet som gjør det lettere i redigeringsprosessen senere. 

Ønsker du deg flere kunder? Klikk her

“Rule of thirds”

Du har mest sannsynlig hørt om det gylne rektangel og pascal, men regelen om tredjedeler er den aller viktigste innen fotografering. Hvis du deler et bilde i tre både vertikalt og horisontalt vil du få et rutenett på 3×3. Ved å plassere motiver i kryssene eller langs tredelene vil menneskets hjerne både trekkes mot disse stedene samt finne bildet mer attraktivt. 

Som du ser i bildet er de viktige momenter i bildet plassert lang tredelene. Det er derfor de aller fleste kameraer har plassert eller muligheten til å sette inn et rutenett. Dette gjør at du enkelt kan komponere bildene til tredjedelen. Dette kan du også endre direkte i Instagram appen gjennom beskjæring dersom du ikke tenkte på det når du tok bildet. Da dette er sagt må du ikke alltid følge regelen om tredjedeler, noen ganger er det fint å plassere motivet i midten av bildet eller et helt annet sted. Her er det viktig å vurdere eller ta flere bilder der du ekstremiteter litt. 

Bruk dybde i bildet

Å utnytte dybden i bildet vil skape et mer profesjonelt preg og gjøre bildet utrolig mye mer interessant. Du kjenner kanskje igjen bilder der det er noe blurry og uklart enten foran eller bak i bildet, mens fokuset rettes mot det skarpe motivet. Denne dybden kan noen ganger være vanskelig å få med smarttelefoner da disse kameraene ikke har linser som tillater den såkalte “bokeh” effekten. Dersom du har et speilreflekskamera vil du kunne sette en stor blenderåpning og dermed skaffe denne effekten. Noen smarttelefoner har portrait modus eller lignende funksjoner som lager en digital versjon av effekten. Heldigvis finnes det en rekke andre tips du kan bruke for å gjøre bildet interessant. 

Ved å plassere objekter foran og bak motivet i bildet vil du kunne skape en type dynamikk i bildet uten å ta fokus vekk fra motivet. Det er allikevel viktig å jobbe med posisjonering i bildet for å ikke få et en rotete komposisjon. Det er slitsomt å se på.

Redigering, filter og presets

Et vanlig bilde kan ofte bli litt kjedelig og flatt, så å redigere bilde er en flott måte å sette liv og spenning i dem. Det finnes en rekke ulike programmer du kan benytte deg av både på smarttelefonen og på pcen eller macen din. Disse kan hjelpe deg med alt fra lysstyrke, kontrast og fargene i bildet. Dersom du har en stil du liker fra før kan det være lurt å benytte seg av presets. Dette er ferdige forhåndsinnstillinger som bygger en base for videre redigering. Slik kan du ikke bare enkelt og kjapt få riktig stil på bildet ditt, men det vil også kunne skape et helhetlig tema på profilen din. En gjennomgående likhet i bildene vil gi en mer profesjonell helhet på profilen.
Forskjellen på presets og filter er at presets er forhåndsinnstillinger på bilderedigering, mens filter er noe du legger oppå bildet. Presets gir mye finere bilder.

Rediger bildene på tre klikk

Det eneste som er viktig å huske på når du skal redigere bildene er å ikke gjøre det mye. Når du har sett lenge på et bilde er det fort gjort å bli blind på fargene i forhold til originalen. For å unngå et bilde som er overredigert kan det være lurt å se på originalbildet innimellom samt la bilde være og komme tilbake litt senere. Du bør også tenke på lysstyrken og hvor mørkt eller lyst det er i rommet når du redigerer. Andre som ser bildet ser det mest sannsynlig i et lyst rom og du bør derfor tilpasse redigeringen etter det. Hvilke farger eller stil som er mest populære på instagram, varierer fra tid til annen så det er lurt å følge med på trendene rundt om på plattformen

Bruk et ordentlig kamera

I 2021 har telefonene våre utrolig flotte kameraer og for det utrente øye kan man omtrent ikke se forskjell på et bilde fra telefonen og fra et profesjonelt kamera. Dessverre er det fortsatt en god del områder der telefonene våre bare ikke når opp til ordentlig kamera. Et DSLR eller speilløst kamera har store liner og sensorer som vil gi et utrolig mye skarpere og bedre bilde enn et mobilkamera. Særlig dersom du skal få med detaljer og farger på litt lengre avstand vil du fort merke at en telefon vil miste kvalitet.

Få knallfine bilder på 1-2-3  Presets til Lightroom mobil

Et ordentlig kamera kan derfor være en god investering dersom du ønsker skarpere og bedre bilder på Instagram. Når du skal velge et kamera finnes det mange typer, men et billig speilrefleks vil mest sannsynlig gi deg de beste resultatene. Slike kameraer gir deg også muligheten til å ta bilder i raw-formatet. Å velge raw fremfor jpg gjør at bildet lagrer mer informasjon og du kan dermed også redigere bildet mer uten å miste kvalitet. Skarpe og profesjonelle bilder vil ikke bare få flere likes, men også uttrykke profesjonalitet. Dette er svært gunstig om du driver bedrift og ønsker å gjøre følgere om til kunder. 

Kort oppsummert

Alt i alt er smarttelefonen våre i stand til å ta flotte bilder, men dersom du ønsker å ta bildene dine til det neste nivået er det et par tips du kan følge. Jeg tok opp hvor viktig det er med lys for et godt og skarpt bilde, videre touchet jeg innom både regelen om tredjedeler og dybde i bildet. Du fikk også en kort innføring i hvordan og hvorfor du bør redigere bildene dine, og hva du kan bruke presets til. Avslutningsvis introduserte jeg deg for ordentlige kameraer og hvorfor du eventuelt bør investere i et. Jeg håper virkelig at du lærte noe du kan bruke for å ta bedre og mer profesjonelle bilder til profilen din. Dersom du vil lære mer om tips og triks på Instagram anbefaler jeg deg å sjekke ut mine andre innlegg og kurs der jeg går innom andre viktige momenter som bygger en sterk Instagram konto. Lykke til!

Ønsker du deg flere kunder via Instagram? Klikk her