Shadowban

Shadowban er bare tull. Eller? Om businessen din er på Instagram kan du nesten ikke ha unngått å høre om det. En haug med bloggposter diskuterer frem og tilbake om det stemmer eller ikke. Selv trodde jeg for noen måneder siden at shadowban var virkelig. Jeg trodde det var noe som folk hadde meninger om, som regel fordi engasjementet deres falt, men som jeg ikke så noen grunn til at Instagram skulle gjøre.

Få kunder med instagramØk omsetningen med Instagram.

Det var helt til det skjedde med en konto jeg drifta. En klientkonto hadde gjort det kjempebra lenge. Vi hadde bygget kontoen sakte med sikkert over flere måneder, hadde ikke brukt Follow for Follow (Det er flere grunner til det) men bare satset på å øke følgerne med de som var genuint interessert i det vi hadde å tilby.

I juni og Juli 2018 var vi på topplistene med masse poster. Trending kalles det. Og så helt uten videre, i slutten av juli var det én post som ikke vistes på NOEN av hashtaggene. Jeg skjønte ikke hva som skjedde. Vi hadde brukt 15 hastagger, alle var tagger vi bare hadde brukt 1-2 ganger før, altså nye hashtagger som ikke kunne oppleves som spam. Ingen av ordene var obskøne i noen form, og jeg hadde faktisk brukt dem før UTEN at dette hadde hendt. Vi hadde vært på topplisten dagen før!

Jeg forsto som sagt ingenting. Fra min instacoach i USA fikk jeg rådet å bare ligge lavt et par dager (dvs ikke poste noe) og så se. Det beste med Instagram er jo at om du gir det et par dager så går ting over. Jeg gjorde en siste test. Jeg posta et bilde med én tagg. En av våre egne. Bildet vistes IKKE i listen på den taggen. Det var det siste beviset jeg trengte. Shadowban er virkelig.

Så hva er det som egentlig gjør at du blir shadowbanned? Det er det diskusjoner rundt. Likevel, det er visse ting Instagram ikke liker. Pornografiske ord er en ting og ganske intuitivt. Det samme er automatiserte tjenester som autokommentarer, falske følgere, kjøpte kjøpere og autofollow. En annen ting er at du er for spammy, du poster for mye, for fort, følger en haug med folk for å bygge følgere. Eller du liker 20-30 innlegg fra en konto. Da kan du oppleves som en bot. Det var jo ikke noe vi behøvde å tenke på for noen år siden, men det er det definitivt i dag. Instagram vil at du skal samhandle. Bli kjent med folk, engasjere osv, men det er en post for en annen dag. Også her er det nye regler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *